Jeden ze smaków mojego dzieciństwa to pierogi babci Rózi. Najpyszniejsze ruskie i wybitne z jagodami. Lepiłyśmy je z młodszą siostrą, podjadając farsz ukradkiem. Z elastycznego, cienkiego, zaparzanego ciasta. Chodziły za mną od dawna… bo pierogi lubią wszyscy! Kiedy więc zobaczyłam na straganie świeże jagody, postanowiłam wrócić do tematu bezglutenowego ciasta pierogowego.

Sprawa jest trudna. Kiedy nie eksperymentowałam jeszcze sama z bezglutenem i korzystałam z gotowych przepisów, podjęłam kilka prób i szczerze mówiąc – każda z nich kończyła się fiaskiem. To każe mi podejrzewać, że połowa tych blogów kulinarnych to pic na wodę 😉 Dziś dzielę się z Wami przepisem, który nie jest idealny (liczę, że z czasem uda się go udoskonalić – być może potrzeba jajka?), ale da się z niego przygotować elastyczne ciasto, które daje się wałkować, ładnie się skleja i się nie rozgotowuje. Uwierzcie – jak na ciasto bezglutenowe, które nie powstaje z gotowej mieszanki, jest nieźle. To co – lepimy?

Ciasto:

250 g mąki ryżowej

150 g mąki gryczanej

50 g skrobi kukurydzianej

50 g skrobi ziemniaczanej

4 łyżki oleju

Ok ½ szklanki gorącej wody

Mąki mieszamy, zalewamy wrzątkiem i olejem. Na początku mieszamy łyżką, a kiedy ciasto zrobi się chłodniejsze przekładamy na blat i wyrabiamy do uzyskania konsystencji plasteliny. Jeśli ciasto zbytnio się klei można podsypać mąką ziemniaczaną. Zostawiamy, czule otulone ściereczką, na ok 30 minut. Po tym czasie wałkujemy dość cienko, wycinamy okręgi i nadziewamy świeżymi jagodami.

Zlepiamy dokładnie, ale delikatnie, bo ciasto choć sprężyste, nie ma elastyczności tego wykonanego z mąki pszennej. Gotujemy na wrzątku chwilę dłużej niż gluteniaki. Najlepiej wyjąć jednego i sprawdzić. Pamiętajcie, że wszystko zależy od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto – wtedy po ugotowaniu nie będzie twarde. Podajemy ze śmietaną (dla tych, którzy mogą), posypane cukrem kokosowym albo polane syropem daktylowym. Pycha! No i sezon na jagody, więc korzystajcie 🙂

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji.

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną.


Źródło: wikipedia.org


Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij