Dziś będzie ciasto! Ulubione, bo błyskawiczne ciasto mojego dzieciństwa, która babcia robiła, kiedy przybiegałyśmy do niej z koszyczkiem tego, co udało nam się uzbierać w ogródku, spragnione słodkiego podwieczorku. Babcia ucierała jajka z cukrem, dodawała mąki i oleju, posypywała owocami, a za godzinę siedziałyśmy już w cieniu orzecha na drewnianej ławie i parząc sobie palce, wcinałyśmy pyszną przekąskę.

Nad odchudzoną i bezglutenową wersją tego wypieku pracowałam już od dawna, kolejnym wersjom daleko było jednak do ideału. Przełom przyszedł w tym tygodniu, pozostało jeszcze dopracowanie poziomu słodyczy. Ponieważ moja sztandarowa grupa focusowa w postaci starszego dziecięcia wypoczywała akurat na łonie natury, korzystałam z wypożyczonych dzieci moich przyjaciółek. Maluchy nie są bezglutenowe, a i tak ciasto weszło dość sprawnie, co pozwala mi na stwierdzenie, że będzie ono doskonałą zdrową i słodka przekąską dla wszystkich małoletnich. A i starsi na tym skorzystają. Przepis jest z tych banalnych i nie może się nie udać. Pokochacie go za prostotę i smak, a jak poznacie skład to już w ogóle… 😉 Do jego przygotowania będziecie potrzebować:

6 jajek

50 ml syropu klonowego

120 ml mąki kokosowej

60 ml oleju rzepakowego

2,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (jeśli nie macie problemu z glutenem, możecie śmiało użyć zwykłego)

Szklanki owoców sezonowych (u nas jagody i truskawki)

Jajka z syropem ubijacie mikserem ok 5 minut, tak by kilkukrotnie zwiększyły objętość. Ciągle ubijając dodajecie olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Tak powstała masa trafia do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25x25 cm (bardzo dobrze sprawdzi się też tortownica). Na wierzchu układacie owoce, a następnie wkładacie formę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na ok 30 minut. Wyjmujecie, kiedy ciasto jest rumiane, a w całym domu rozchodzi się zapach kokosa.

Coś czuję, że to będzie Wasze ulubione letnie ciasto!

PS Dzieciaki jadły ciasto, do którego dodałam 30 ml syropu, jednak moim zdaniem obecna wersja jest bardziej uniwersalna i posmakuje też łasuchom 🙂

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji.

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną.


Źródło: wikipedia.org


Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij