Przepis idealny, bo choć wymaga odrobiny zaangażowania, korzyści będziemy odczuwać przez kolejne dni! Będzie chrupiąco, szybko i zdrowo. Sprawdźcie naszą granolę!

Rozjaśni poniedziałkowy poranek, jest pyszna z jogurtem, mlekiem i świeżymi owocami, a w chwilach słabości można ją wyjadać prosto ze słoika, bez wyrzutów sumienia 😉 Gdy tylko mam wolną chwilę, ruszam z przygotowaniami  – nagrzewam piekarnik do 150 stopni i wyjmuję wielką michę, do której wrzucam:

1 szklankę certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych

1 szklankę płatków jaglanych (można je zastąpić gryczanymi)

½ szklanki rodzynek

½ szklanki pokrojonych drobno daktyli

½ szklanki żurawiny

½ szklanki migdałów

½ szklanki słonecznika

½ szklanki lnu złocistego

½ szklanki wiórków kokosowych

1 łyżeczkę cynamonu

2 łyżki kakao lub karobu

6 łyżek oleju kokosowego

6 łyżek syropu (np. melasy karobowej, syropu klonowego, syropu ryżowego)

6 łyżek wody (czasem potrzeba odrobinę więcej, chodzi o to by otrzymać zwartą masę)

Mieszam wszystko razem i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 25 minut, mieszając dość często, tak by równomiernie się zarumieniło. Po wystudzeniu przekładam do dużego słoja.

Do przygotowania granoli używam niesiarkowanych bakalii – są smaczniejsze i zdrowsze, bo nie tracą witamin w procesie konserwacji. Jeśli to Was nie przekonuje… pomyślcie, że dwutlenek siarki to produkt uboczny spalania paliw kopalnych – pycha!

Tak przy okazji spalania – lepiej granoli nie „zrumienić” za bardzo, bo robi się gorzka (sprawdzone info), więc podczas pieczenia skupcie się tylko na tej czynności, a przez resztę tygodnia korzystajcie z tego bezglutenowego dobrodziejstwa!

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji.

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną.


Źródło: wikipedia.org


Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij