Mądre książki o wychowaniu, które czyta każdy świadomy rodzic (czyli ja!), są pełne wskazówek jak wychować mądrego, wrażliwego i samodzielnego małego geniusza. Widząc w tej roli Halinę, postanowiłam nie tłamsić jej kruchej duszy, wspierając jednocześnie rozwój poprzez kreatywne, edukacyjne zabawy. I to by było na tyle, jeśli chodzi o teorię… Ci, którzy pragną zachować wizję matki idealnej, niech wyobrażą sobie mnie i Halkę na koncercie laureatów Konkursu Chopinowskiego i nie czytają dalej.

Bo owszem – moje dziecko lubi muzykę, ale chwilowo na topie jest „jedzie pociąg z daleka” na zmianę z „panem Tik Takiem”, który śni mi się już po nocach. Lubi też sztukę, ale próżno szukać u niej zainteresowania albumami z malarstwem impresjonistów. Woli tworzyć sama i to w nurcie bardziej współczesnym. Moja przyjaciółka, historyk sztuki, czyli ekspert w temacie, mówi, że to ekspresjonizm abstrakcyjny, a Halina jest niespokrewnionym dzieckiem Jacksona Pollocka.

A że twórcza jest niezwykle, ścianę kuchenną od kilku dni zdobi tryptyk „Kreski”. Poruszający jest w nim dobór kolorów – niby przypadkowy, a jednocześnie bardzo symboliczny. Równie szokujące jest dzieło „Pomajańczowy”, którym ozdobiła swój pokój. Śmiała kreska i wyraźny kolor to niezwykłe środki wyrazu, biorąc pod uwagę jej wiek.

Ale wracając do zupy… Proces twórczy, któremu oddaje się H. wymaga mojej ciągłej asysty. A w czasie kiedy nie wymaga, wypada pozajmować się też chwilę drugim dzieckiem, więc nie zawsze znajduję czas na wymyślny obiad. Coś jeść jednak trzeba dlatego opracowałam przepis na idealną zupę letnią. Sycącą i pełną sezonowych dodatków. Żeby ją przygotować, będziecie potrzebować:

1,5 litra zimnej wody

2 liście laurowe

1 łyżkę oleju lnianego / oliwy

1 łyżeczkę soli (jeśli jesteście przyzwyczajeni solić więcej)

1 łyżeczkę kurkumy

1 łyżeczkę suszonego czosnku

½ łyżeczki pieprzu

250 g mielonego mięsa z indyka (u mnie udziec)

3 ziemniaki

2 marchewki

8 strączków fasoli żółtej

8 strączków zielonego groszku

2 łyżki kaszy kukurydzianej (u mnie biała)

2 łyżki posiekanego koperku

Przyprawy i olej wrzucam do wody i zagotowuję. Dorzucam mięso mielone i rozbijam widelcem, żeby nie powstały grudki, gotuję ok 5 min. W tym czasie kroję warzywa (w wersji dla najmłodszych marchew ścieram na tarce o dużych oczkach), wyłuskuję groszek. Dodaję do garnka i pozwalam powoli się gotować kolejne 5 min. Po tym czasie do pozostałych składników trafia kaszka kukurydziana. Zmniejszam ogień i razem gotuję jeszcze 10 min. W miseczkach dekoruję świeżym koperkiem, bo mamy alergię na pietruszkę 😉

Szybka i pożywna zupa gotowa, a my możemy wrócić do malowania!

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji.

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną.


Źródło: wikipedia.org


Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij