Cóż, nie mogę być matką idealna… pomyślałam i kupiłam Halince ciasteczka bezglutenowe. Wyrzuty sumienia dopadły mnie zanim, znacząc ślad okruszkami, dotarłyśmy do domu. A ponieważ matka potrzebą wynalazku, a wyrzuty sumienia najlepszym katalizatorem,  wieczorem miałam już dwie blachy błyskawicznych ciasteczek – w wersji z kokosem i dżemem malinowym. Obie pyszne, więc w najbliższym czasie spodziewajcie się też tych z konfiturą. Dziś jednak mój absolutny hit! Kruche ciasteczka kokosowe, przyprawione odrobiną matczynej miłości.

Do ich przygotowania będą Wam potrzebne:

2 jajka

6 łyżek ksylitolu

110 ml oleju rzepakowego (albo płynnego oleju kokosowego)

150 g mąki ryżowej

100 g mąki kukurydzianej

100 g wiórków kokosowych

2 łyżek mąki ziemniaczanej

2 łyżek syropu klonowego

1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy z nich ciasto, które po wyrobieniu i zawinięciu w folię spożywczą trafia na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkuję je na grubość ok 3 milimetrów i wycinam ciasteczka w dowolnym kształcie. Do tej czynności możecie zaangażować dzieciaki, będą zachwycone! Mam tez dla Was wskazówkę – żeby ciasto nie kleiło się do wałka możecie umieścić je pomiędzy dwoma kawałkami folii lub pergaminu i tak przygotowane rozwałkować. Unikniecie bałaganu i znacznie ułatwicie sobie pracę. Gotowe ciasteczka układam na papierze do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na ok 15 minut, do czasu aż będą rumiane.

Idealne do moczenia w kawie, świetne do zabrania na spacer i co najlepsze – zupełnie nie odstają od glutenowych! Mówi Wam to matka, która z wyrzutów sumienia pochłonęła pół blaszki 🙂

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji.

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną.


Źródło: wikipedia.org


Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij