Za oknem ulewa, dzieci marudzą a matka marzy o ciepłym łóżku. Sytuację może uratować tylko czekolada. Oczywiście najlepiej w zdrowej odsłonie i jeszcze taka, którą łatwo przygotować.

W glutenowych czasach robiłam błyskawiczną tartę bez pieczenia na spodzie z czekoladowych herbatników. Teraz herbatniki zastąpiłam mielonymi migdałami, śmietankę kremówkę mleczkiem kokosowym i muszę Wam powiedzieć, że rezultat przerósł moje oczekiwania. Zróbcie ją koniecznie jeśli Wam źle. I jeśli Wam dobrze. No pyszna jest!

Będziecie potrzebować:

Na kruchy spód:

350 ml mąki migdałowej

60 ml kakao

60 ml rozpuszczonego oleju koko

2 łyżek syropu klonowego

1 łyżki ksylitolu

Szczypty soli

Na nadzienie:

60 ml tłustego mleczka koko

Tabliczki drobno posiekanej czekolady (ja użyłam deserowej, ale nada się też gorzka)

60 ml konfitury malinowej (albo innej, o kwaskowym smaku np. z czarnej porzeczki)

Szklanki świeżych malin (albo innych sezonowych owoców)

Składniki na kruchy spód mieszam, a następnie zagniatam razem. Wykładam na wyłożoną pergaminem formę (może być mała tortownica, albo kwadratowa foremka o wymiarach 15x15 cm) i dokładnie rozprowadzam ciasto (powinno mieć grubość ok 3 mm). Na tak przygotowanym spodzie rozsmarowuję konfiturę malinową. Odkładam na moment formę i biorę nieduży rondel. Wlewam do niego mleczko kokosowe i doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia i dorzucam pokrojoną czekoladę. Pozwalam się jej rozpuścić i mieszam, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i obłędnie pachnącej masy. Ciepłą wykładam na konfiturę i rozprowadzam. Na wierzch trafiają maliny. Czekam chwilę, aż całość przestygnie i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję i zjadam na raz… tzn. mogłabym tak zrobić 😉 ale tak naprawdę kroję na równe części i dzielę się z Haliną i M. Smacznego!

Ta strona używa ciasteczek. Więcej informacji.

Ciasteczko (formalnie HTTP Cookie, w skrócie ang. cookie, tłumaczone czasem jako plik cookie) – mały fragment tekstu, który serwis internetowy wysyła do przeglądarki i który przeglądarka wysyła z powrotem przy następnych wejściach na witrynę. Używane jest głównie do utrzymywania sesji np. poprzez wygenerowanie i odesłanie tymczasowego identyfikatora po logowaniu. Może być jednak wykorzystywane szerzej poprzez zapamiętanie dowolnych danych, które można zakodować jako ciąg znaków. Dzięki temu użytkownik nie musi wpisywać tych samych informacji za każdym razem, gdy powróci na tę stronę lub przejdzie z jednej strony na inną.


Źródło: wikipedia.org


Więcej informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie

Zamknij